3. nacionalna konferenca "Izrazi se"

Tretja in hkrati zadnja nacionalna konferenca "Izrazi se" je potekala 24. in 25. marca 2016 v hotelu Jelovica na Bledu. Svoje delo in rezultate je predstavilo 24 skupin (12 v obliki ustne predstavitve in 12 v obliki plakata) iz letošnjih 5 sodelujočih šol:
- OŠ bratov Polančičev, Maribor,
- OŠ Franja Goloba, Prevalje,
- OŠ Draga Kobala, Maribor,
- OŠ Koper,
- OŠ Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica.

Konferenca se je pričela v četrtek, 24.3. 2016 z uvodnim nagovorom dr. Slavka Kocijančiča, vodjo projekta v Sloveniji, ter s pozdravom dr. Gregorja Torkarja, prodekana Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Sledili sta dve vabljeni predavanji, dr. Andreje Gomboc in mag. Luke Ambrožiča.

Dr. Andreja Gomboc je profesorica astronomije na Univerzi v Novi Gorici. V predavanju z naslovom Črne luknje in gravitacijski valovi nas je na kratko popeljala v svet vesolja in črnih lukenj. Predstavila nam je zgodovino odkrivanja črnih lukenj in gravitacijskih valov, ki so jih prvič neposredno zaznali šele konec lanskega leta.

Mag. Luka Ambrožič je direktor prodaje in globalnih klientov v podjetju Elaphe Pogonske Tehnologije d.o.o., ki deluje na področju inovacij in razvoja elektromotorjev za direktni pogon električnih vozil. V svojem predavanju z naslovom Zgodovina in pot električnih avtomobilov do elektromotorjev v kolesih nam je opisal zgodovinski razvoj in delovanje elektromotorjev. Predstavil nam je tudi podjetje in njihove produkte.

Po dveh izjemno zanimivih in strokovnih predavanjih je sledila večerja in družabni program, v katerem so najprej udeleženci iz vsake posamezne šole na izviren način predstavili svoj kraj, šolo ali skupino. Nato so bili razporejeni v 8 naključno izbranih skupin. Naloga vsake skupine je bila, da s pomočjo raznoraznih pripomočkov izvedejo "verižno reakcijo" - od kroglice, ki se spusti po toboganu, do kroglice, ki se zapelje v predor. Vse predstavitve in verižne reakcije so bile pri svojem delu zelo uspešne. 

Drugi dan konference je z uvodnim pozdravom odprl Miha Kordiš, član Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ter poslanec Združene levice. Sledile so predstavitve učencev iz letošnjih sodelujočih šol. Predstavljali so svoje rezultate iz 5 različnih tem:
- rastline v vesolju,
- zeleno ogrevanje,
- optimizacija vodnih turbin,
- pametni električni avtomobil,
- vetrne elektrarne.

Po uspešnih predstavitvah je sledil zaključni pozdrav vodje projekta, ter kratek sprehod do Blejskega gradu. Konferenco smo zaključili s kosilom v restavraciji hotela Jelovica.

Za zanimiva predavanja ter izvrstne predstavitve se vsem sodelujočim iskreno zahvaljujemo!

Na mednarodni konferenci "Express yourself", ki bo potekala od 9. do 11. maja v mestu Plovdiv v Bolgariji, nas bo zastopala skupina iz OŠ Draga Kobala (Maribor): Ilkije Gashi, Marko Filipović, Ana Letnik in Blaž Vičman. V Bolgariji se bodo predstavili z rezultati raziskave na temo optimizacija vodnih turbin. Skupini želimo veliko uspeha, novih poznanstev in lepih doživetij! 

Utrinke s konference si lahko ogledate v Galeriji slik.