2. nacionalna konferenca "Izrazi se"

2. nacionalna konferenca "Izrazi se" je potekala 13. marca 2015 na Pedagoški fakulteti, Univerza v Ljubljani. Na konferenci je aktivno sodelovalo kar 36 skupin učencev iz 5 sodelujočih osnovnih šol:
- OŠ Šentjernej, Šentjernej,
- OŠ Srečka Kosovela, Sežana,
- OŠ Staneta Žagarja, Kranj,
- OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani,
- OŠ n.h. Maksa Pečarja, Ljubljana.
24 skupin je svoje delo predstavilo v obliki plakata, 12 skupin pa v obliki 7-minutne ustne predstavitve.

Uradni in tudi osrednji del konference se je pričel z uvodnim govorom dr. Slavka Kocijančiča, glavnega koordinatorja projekta Chain Reaction v Sloveniji in nadaljeval s pozdravom predstavnika Pedagoške fakultete, Univerze v Ljubljani, dr. Janeza Vogrinca, prodekana za doktorski študij. Sledili sta dve vabljeni predavanji, dr. Gregorja Vebla in Jurija Franka.

Dr. Gregor Veble je docent za področje fizike na Univerzi v Novi Gorici ter vodja raziskav pri podjetju Pipistrel d.o.o., Ajdovščina. Ukvarja se z načrtovanjem učinkovitih aerodinamičnih naprav in še posebej z metodami avtomatične optimizacije. Tekom predavanja z naslovom Z glavo v zrak nas je popeljal v svet ultralahkih letal in nam na kratko predstavil potek izdelave letala, s katerim je podjetje Pipistrel d.o.o. osvojilo prvo nagrado na natečaju Green Flight Challenge, ki so ga razpisala podjetja NASA, CAFE foundation in Google.

Jurij Franko je ustanovitelj podjetja RPO d.o.o., ki se ukvarja z računalniško podprtim oblikovanjem industrijskih izdelkov. Tekom predavanja nam je na kratko predstavil razvoj fizike skozi zgodovino in poudaril pomen zgodovinskih odkritij za današnje tehnološko inovativne izdelke. 

Po dveh izjemno zanimivih predavanjih so sledile kratke ustne predstavitve učencev iz sodelujočih osnovnih šol. Učenci so predstavljali svoje rezultate iz 5 različnih tem:
- rastline v vesolju,
- zeleno ogrevanje,
- optimizacija vodne turbine,
- pametni električni avtomobil,
- vetrne elektrarne.
Po predstavitvah je sledil še ogled plakatov in pogovor z avtorji. Konferenco smo zaključili s klepetom ob kosilu v restavraciji na Pedagoški fakulteti.

Za zanimiva predavanja ter izvrstne predstavitve se vsem sodelujočim iskreno zahvaljujemo!

Na podlagi ocen, ki so jih sodelujoče skupine pridobile na tehniških dnevih, s poročilom in s predstavitvijo na konferenci smo izbrali najboljšo skupino, ki bo Slovenijo zastopala na mednarodni konferenci v Nemčiji (Heidelberg).
Največ točk je zbrala skupina iz OŠ Šentjernej na temo Zeleno ogrevanje, ki jo sestavljajo:
-
Cerinšek Neža,
- Novak Eva,
- Gotovac Svetlana,
- Žnidaršič Anja.

Utrinke s konference si lahko ogledate v Galeriji slik.